معایب کمال گرایی و راه های جلوگیری از آن

یک نظر اضافه کنید
11 دقیقه زمان مطالعه

اولین چیزی که ممکن است از خود بپرسید این باشد کمال گرایی چیست و کمال گرا چه کسی است؟

مفاهیمی چون کمال گرایی، کامل گرایی، کمال طلبی و یا ایده آل گرایی همه به یک معنا به کار میروند اما در حقیقت باید بگوییم که کمال گرایی و کمال طلبی دو مفهوم کاملا جداگانه هستند. اما در این متن شما را درگیر بازی با واژگان نمی کنیم.

تعریف کمال گرایی

کمال گرا کسی ‌است‌ که به طور وسواسی می‌خواهد از همان اول همه چیز کامل باشد و حتی کوچکترین نقصی را قبول ندارند.

کمال گرایی ممکن است این یک آرزوی ایده‌آل به عنوان یک کودک باشد، اما در دنیای کار گروهی، این مقوله می‌تواند یک کابوس باشد. همکاران خود را تصور کنید که سعی می‌کنند در اطراف یک هم‌کار که نمی‌تواند کوچک‌ترین عیب و ناهماهنگی را تحمل کند، حرکت کنند. هیچ کاری نمی توان کرد. در حالی که کمال گرایی به فرد خسارت وارد می‌کند، در صورتی که به حد افراط در محل کار به کار برده شود، آسیب زیادی به محیط کار وارد می‌کند.

چرا کمال گرا می‌شویم؟

این که ما چرا کمال گرا می‌شویم دلایل زیادی دارد اما از انجایی که ما در روانشناسی آینده نگر خیلی به گذشته کاری نداریم، سعی می‌کنیم فقط به رئوس مطلب بسنده کنیم و بیشتر روی راهکارها تمرکز کنیم. اصلی‌ترین دلایلی که کمال گرا می‌شویم عبارتند از:

  1. فشار والدین کمال گرا
  2. داشتن باورهای غلط
  3. ۳. فشار و اثرات سیستم آموزشی اشتباه

کمال گرایی معایب زیادی را در پی دارد که عبارتند از:

استرس

کمال گرایی باعث ایجاد استرس می‌شود، زیرا در واقع ایجاد یک محصول کامل نیازمند شرایط کامل است. این شرایط همیشه در محل کار وجود نخواهد داشت. حواس‌پرتی، مزاحمت ناگهانی، و پیشرفت‌های غیرمنتظره جدید به طور مداوم تولید را تغییر داده و روز شما را نیز تغییر می‌دهند.

کمال گرایی می‌تواند استرس زیادی ایجاد کند چون اگر نتوانید کارهایتان را با دقت و کمال انجام دهید، کارهای سخت تر و دشوارتری را در ادامه خواهید داشت.

ایجاد مشکلات بزرگ‌تر

کمال گرایی می‌تواند مثل یک نیروی محرک عمل کرده و شما را به سمت عدم موفقیت سوق دهد. استرس می‌تواند منجر به اضطراب، اختلالات در غذا خوردن و افسردگی شود، زیرا کمال گرایی باعث می شود که فرد دائما از خود انتقاد کند. اگر متوجه شدید که شما یک منتقد خشن هستید، ممکن است در راه تبدیل شدن به فردی کمال گرا در زندگی خود باشید.

عدم توانایی برای کمک به دیگران

یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ در بدن و روح نشان می‌دهد که افراد کمال گرا برای کمک به دیگران مشکل دارند. در محیط کار که نیازمند کار گروهی و هم‌کاری است، این خصلت می‌تواند منجر به ناهماهنگی بزرگی شود. اگر در کار خود به کامل بودن نیاز دارید، بعید است بخواهید به دیگران اجازه دهید حتی حس رسیدن به کمال را لمس کنند، آن را تغییر دهند یا چیزهایی به آن اضافه کنند.

زیرا افراد کمال گرا در واقع دارای ویژگی خودرای بودن در کنار این خصلت نیز هستند.

مقابله با کمال گرایی

کمال گرایی نا سالم نوعی از کمال گرایی است که شما را به سمت یک منطقه وسواسی هدایت می‌کند. اگر شما خود را فردی کمال گرا معرفی کنید، نشانه خوبی است. این به آن معنی است که شما با جنبه‌های سالم و ناسالم این ویژگی آشنا هستید و احتمالا درک می‌کنید که چگونه متعادل باقی بمانید. اما بی‌عیب و نقص بودن همیشه بهترین گزینه نیست، و اگر شما به طور پیوسته در مورد ایجاد اشتباه در زندگیتان نگران هستید، می‌توانید از توانایی‌های طبیعی خود محافظت کنید.

دستیابی به تعادل بین کیفیت و کارایی به طور مساوی باید برقرار شود، بنابراین شما مرزهای سالمی اطراف پروژه‌های کاری ایجاد می‌کنید. حس سالم کمال طلبی باعث حرکت های مثبت می‌شود. عدم تعادل در استانداردهای خود، اضطراب و سختی را در زندگی ایجاد می‌کند.

کمال گرایی دشمن اصلی اعتماد به نفس است و باعث می‌شود که رضایت شما از زندگی، عزت نفس و اعتماد به نفس خود را از  دست بدهید.

.چرا کمال گرایی بد است؟

وقتی صحبت از کمال گرایی می‌کنیم یاد مفهوم کمال و تعالی در عرفان می‌افتیم.!

برای همین است که من پیشنهاد می‌کنم هرجا واژه کمال گرایی را دیدید، جای آن از عبارت کامل گرایی استفاده کنید.

و اما در باب کمال گرایی باید بگویم که شاید در نگاه اول بگویم که این که فردی بخواهد همه چیز کامل و بی نقص باشد اشکالی ندارد و تازه بسیار هم خوب است اما مشکل اینجاست که باید بگویم که افراد کمال گرا معمولاً به هیچ جا نمی‌رسند! یا اگر هم به جایی برسند، صدمات زیادی دریافت خواهند کرد. و اعتماد به نفس و عزت نفس خود را از دست خواهند داد.

زیرا خودشان را فقط با دستاوردهایشان می‌سنجند و اگر همه چیز کامل بود از خود رضایت خواهند داشت.

درمان کمال گرایی

همانطور که گفته شد کمال گرایی ویژگی خوشایندی در جامعه نیست و افرادی کمال گرا بیشتر از همه خودشان را اذیت میکنند و آسیب می بینند. بنابراین باید ببینیم برای درمان این قضیه چه کارهایی باید انجام دهیم. اگر فردی کمال گرا هستید با انجام دادن راهکارهای زیر قطعا به نتایج خوبی دست خواهید یافت و اگر نمی دانید و آگاه نیستید که شما دارای ویژگی کمال گرایی هستید با خواندن مطالب زیر ممکن است به وجود یا عدم وجود این خصلت در زتدگی تان پی ببرید.

از همین الان شروع کنید

هیچ گاه توقع کامل و تمام و کمال بودن هیچ چیز را در زندگی نداشته باشید. برای مثال اگر فردی برای شما کاری انجام داد اما از نظر شما با کم و کاست هایی رو به رو بود هیچ گاه حرص نخورید و عصبی نشوید و به جای فکر کردن به نواقص کار به مزایای آن و زحمتی که برای آن کشیده شده فکر کنید. بنابراین به دنبال نکات مثبت یا به عبارتی نیمه ی پر لیوان در تمام مراحل زندگی تان باشید.

بهتر از متوسط باشیم

به جای اینکه تمام سعیتان بکنید که تمام و کمال و بدون عیب و نقص باشید تمام تلاشتان را برای کمی بهتر بودن از حد متوسط بکنید. برای این کار می توانید در ابتدا در ذهن خود مرزی را تعیین کنید و به خود بگویید کافی است کمی از این مرز بهتر باشم و تلاش بی ئقفه و خسته کننده ای برای این کار لازم نیست. در صورتی که ویژگی کمال گرایی در شما خیلی پررنگ است تنها کافی است با خود بگویید که من باید تنها ۱۰ درصد از نفر قبل از خود بهتر باشم. همین و بس.!

 متأسفانه بسیاری از ما به دلیل کمال گرایی بیش از اندازه فراموش می‌کنیم که نمی‌توانیم در همه زمینه‌ها بهترین باشیم و در هر زمینه‌ای خودمان را با بهترین‌ها مقایسه می‌کنیم و همین موضوع باعث می‌شود که میزان نارضایتی از خودمان بسیار بالا برود.

باید این نکته را در نظر داشته باشیم که هر انسانی می‌تواند فقط در چند حیطه محدود جزو بهترین‌ها باشد و شاید تلاش در مورد این که در یک یا چند مورد مشخص بسیار کامل باشیم ایرادی نداشته باشد (آنهم به شرطی که به افراط گرایی نرسد) اما مشکل زمانی آغاز می‌شود که ما تلاش می‌کنیم که در همه زمینه‌ها جزو بهترین باشیم و این موضوع از آنجایی که امکان پذیر نیست دچار مشکل خواهیم شد زیرا هیچ فردی در همه ی زمینه عالی نیست و هر فرد با توجه به توانایی های جسمی و ذهنی اش در یک یا چند چیز محدود توانایی رسیدن به حد کمال را دارد.…

به صورت گروهی کار کنیم

راه بسیار کارآمدی که برای غلبه بر کمال گرایی بسیار جوابگو است گروهی کار کردن است. اگر بتوانیم جزئی از یک گروه باشیم کمک بسیار شایانی به خود کرده ایم.در صورت فعالیت در یک گروه بلاشک استانداردهایمان از کمال گرایی کمی‌ پایین می‌آید و می‌تواند خیلی به ما کمک کند.

کار گروهی

در مورد کار گروهی باید توجه داشته باشیم که با کمال گرایی باعث ایجاد مشکل برای دیگران نباشیم و ببینیم که استاندارد در چه حد است و مطابق استاندارد گروه حرکت کنیم.

بسیار مهم است که از هم گروهی‌هایمان بخواهیم در صورتی که از ما رفتارهایی مبنی بر کمال گرایی دیدند، به ما اطلاع دهند و ما نیز سعی کنیم که تا حد ممکن سخت نگیریم!

ده درصد بهتر از نفر اول باشیم

یکی از بهترین پیشنهاد‌ها برای مواقعی که نگرانیم در کار تخصصی خودمان بیش از اندازه کمال گرایی به خرج ندهیم استفاده از روش ۱۰ درصد است. که کمی قبل تر هم به آن اشاره شد.!

در بسیار از اوقات ۱۰% بهتر بودن، نتایج بسیار قدرتمندی دارد. مثلاً اگر شما در کار بازاریابی ۱۰% از نفر اول بهتر باشید یعنی عملاً آن فرد می‌شود نفر دوم و شما می‌شوید نفر اول و شما با ۱۰% اختلاف بهتر ‌هستید و فروش‌تان بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد بیشتر خواهد بود!

دقیقاً مثل این می‌ماند که در یک مسابقه دو سرعت، نفر اول از نفر دوم فقط ۵ سانت جلوتر باشد ولی جایزه‌ایی که آن نفر اول می‌گیرد با نفر دوم قابل مقایسه نیست! احتمالا دو برابر خواهد بود.

بنابراین نتیجه می گیریم که کمال گرایی در هر جایی ضروری نیست و همین که یاد بگیریم چگونه کمی از دیگران بهتر باشیم کافی است.

۲/۵ - (۱ امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx