استفاده از تفاوت EQ و IQ در زندگی چگونه است؟

یک نظر اضافه کنید
10 دقیقه زمان مطالعه

پیشرفت یکی از خواسته های طبیعی انسان هاست، اما برای اینکه پیشرفت کنیم، ابتدا باید از حد و حدود و توانایی های خود با خبر باشیم. در زمینه ی مطالعات ذهنی، برای سال ها تصور می شد که هوش و ذکاوت مهم ترین عنصر هدایت کننده ی زندگی انسان ها باشد. در این مقاله سعی کردیم شما را با تفاوت  EQ و  IQ و اینکه تعریف این دو چیست آشنا کتیم.

آیا همه چیز IQ است؟

در اوایل قرن بیستم، یک ابزار رسمی برای اندازه گیری میزان هوش افراد تولید شد که همان تست آی کیو یا بهره ی هوشی است. اما در سال های اخیر یک نظریه جدید ارائه شده است که برای کیو یا هوش احساسی (هیجانی) افراد تمرکز می کند. بحث های بسیار زیادی حول رابطه، شباهت ها و تفاوت  EQ و  IQ وجود دارد و اگر ما واقعا می خواهیم بدانیم که چه چیزی زندگی ما را پیش می برد، باید این دو مفهوم را بهتر بشناسیم.

IQ – بهره هوشی

اولین تست های بهره هوشی در دهه های اول قرن بیستم گسترش یافتند، که نمرات آن ها توسط تست های متنوع استانداردی که برای اندازه گیری هوش انسان طراحی شده اند به دست می آمد. خاصیت این تست ها در آن جاست که نمرات آن بر اساس نرخ سن و عملکرد افراد استاندارد می شود. در نهایت، این باور پدیدار شد که آی کیو هوش بنیادین یک فرد را اندازه گیری می کند که در طول زندگی فرد تغییر نخواهد کرد. هرچند ثابت شده که این ایده درست نمی باشد ( برای توضیح بیشتر به این لینک مراجعه کنید) اما تست های آی کیو شدیدا پر طرفدار و مطمئن شدند.

IQ

به خاطر محبوبیت جهانی این تست ها، اطلاعات و واقعیت ها تا حدود بسیار کم در تست های آی کیو مورد استفاده قرار می گیرند. در عوض توانایی حل مسئله، درک مستقیم، شناسایی الگو ها، استدلال، منطق، ریاضی و تعداد زیادی توانایی بنیادی دیگر را اندازه می گیرد که لزوما توسط اطلاعاتی که شما به خاطر سپرده اید مشخص نمی شوند. در کل تست های آی کیو اینکه چگونه یک فرد اطلاعات را می آموزد، می فهمد و استفاده میکند را از راه های مختلفی اندازه گیری می کند.

این قضیه برای تمام ابعاد زندگی ما از جمله شغل، رفتارهای اساسی ، رانندگی، کتاب خوانی و چیز های از این قبیل ضروری است. قطعا داشتن آی کیو بالاتر می تواند به پیشرفت شما در مقاطع آموزشی و حرفه ای و انجام وظایف روزانه زندگی خود کمک کند. هرچند این تمام ماجرا نیست….

EQ – بهره احساسی

در حالی که افراد زیادی این سوء برداشت ره دارند که آی کیو و ای کیو در مقابل یکدیگر هستند، اما فقط باید تفاوت  EQ و  IQ را وجه تمایز این دو دانست. در حالی که آی کیو چگونگی یادگیری، فهم و به کار بری اطلاعات توسط افراد را می سنجد، ای کیو چگونگی یادگیری، فهم و به کارگیری اطلاعات احساسی افراد را مورد سنجش قرار می دهد. به طور خاص، نمرات ای کیو ( بهره احساسی) این را می سنجند که یک فرد چقدر خوب می تواند احساسات خود و دیگران را بفهمد، آن ها را متمایز کند و از آن‌ اطلاعات برای هدایت اعمال و رفتار خود استفاده کند. این هوش احساسی  برای انسان ها بسیار مهم است، چرا که ما موجودات احساساتی ای هستیم!

محققان مطالعات بسیاری را بر روی هوش احساسی انجام داده اند. به خصوص در اواسط دهه ۹۰، علی رغم اینکه ایده ی هوش احساسی یا هیجانی یک دهه قبل تر پدیدار شده بود. پس از تحقیقاتی جامع، ۵ حوزه اصلی پیدا شدند که هوش هیجانی یک فرد را تعریف می کنند: خود آگاهی، خود مدیریتی، همدردی، مهارت های اجتماعی و انگیزه. اگر بتوانید این حوزه ها را بهبود ببخشید، هوش هیجانی شما و به دنبال آن بهره احساسی یا ای کیو شما افزایش می یابد. هرچند که بر خلاف نظریات اولیه، کشف شده که آی کیو می تواند تغییر کند، با افزایش سن، هنوز هم سخت است که بتوانیم آی کیو خود را افزایش دهیم. در صورتی که ای کیو بسیار انعطاف پذیر تر است و با تمرینات آگاهانه بر روی پیشرفت فردی، می تواند افزایش پیدا کند.

توانایی فهم، کنترل و کاربرد احساسات در موفقیت شغلی، روابط، مسائل خانوادگی، و سلامت شخصی ( فیزیکی و روانی) بسیار ضروری است. اکنون نگاهی نزدیک تر به ۵ حوزه ی هوش هیجانی می اندازیم.

خود آگاهی

خود آگاهی به گفته ی تعداد زیادی از افراد، مهم ترین جنبه ی هوش هیجانی است. توانایی اینکه خود را بشناسیم و صادقانه قوت، ضعف، اشتباهات و نیات خود را اعلام کنیم.

خود مدیریتی

شناخت احساسات خود مهم است، اما کنترل کردن آن ها و استفاده منطقی از آن ها برای هدایت رفتار خود، به جای استفاده از غریزه نیز حائز اهمیت بسیاری است.

همدردی

شناسایی احتیاجات احساسی در افراد دیگر و پشتیبانی موثر از آن ها به طریقی که آن ها به آن نیاز دارند یک نکته ی کلیدی در روابط بین اشخاص است. این توانایی ، توانایی است که افراد دیگر را به عنوان انسان هایی پر از قصور و کمبود اعتماد به نفس ببینیم، درست مثل خودمان.

مهارت های اجتماعی

تعامل با افراد دیگر به صورت عادی و پذیرفته شده، و مشغول کردن آن ها هم از لحاظ اجتماعی و هم فکری، یک راه عالی برای تشکیل روابط و مدیریت است. انجام این کار با احترام و همدردی یکی از نشانه های هوش هیجانی بالاست.

انگیزه

دنبال کردن رویاها، هدف گذاری بلند مدت، و سوق دادن خود به سمت موفقیت نشانه ی فردی با هوش هیجانی بالاست.

همانطور که می توان دید، این مهارت ها کاملا برای موفقیت در زندگی مهم هستند، و درعین حال ارتباط چندانی با حل مسئله، استدلال، پازل های ریاضی و شناخت الگو ها ندارند. آشکار است که برای تحلیل توانایی یک فرد در موفقیت باید از بهره احساسی استفاده کرد. پس… آی کیو یا ای کیو ؟ در اصل کدام یک مهم تر است؟

IQ در مقابل EQ  ?

در جوابی کوتاه باید گفت که هیچکدام از دیگری بیشتر یا کمتر مهم نیست. محققانی هستند که باور دارند ای کیو اساس تمام تعاملات فرد از جمله فرایند یادگیری را تشکیل می دهد، که بر روی و پیشرفت ذهنی هم اثر می گذارد. در عین حال افرادی هستند که باور دارند ای کیو تاثیر چندانی بر موفقیت کلی در زندگی افراد ندارد. می توان این گونه به قضیه نگاه کرد، داشتن آی کیو بالا می تواند پیش‌بینی کننده خوبی برای انتخاب راه شغلی و صنعتی شما باشد، اما نمره ی ای کیو شما نشان می دهد چقدر خوب می توانید در آن موقعیت کار آمد باشید. در واقع این بیان ساده ای از تفاوت  EQ و  IQ است. ( مثلا کارگروهی، سرگروهی و غیره).

تفاوت IQ و EQ

در دنیای حرفه ای، ای کیو محبوبیت زیادی را به دست آورده است، و تحقیقات بسیاری نشان داده اند که بهره احساسی تاثیر به سزایی در عملکرد شغلی، مهارت های مصاحبه، تاثیر گذاری اولیه، مهارت فروش، و همچنین دیگر جنبه های تجارت دارد که معمولا با پیشرفت شغلی ارتباط دارند.

جایگاه آی کیو همیشه محفوظ است چرا که اعتبار خود را برای حدود یک قرن ثابت کرده است. همچنین، تست بهره هوشی نسبتا بی طرف است اما تست بهره احساسی تا حدودی قضاوت های فردی را به همراه دارد ( مثلا افراد می‌خواهند نمره بالایی به دست آورند و به همین دلیل جواب های صادقانه ای نمی دهند). این مورد اندازه گیری ارزش و تاثیر نمرات ای کیو را در یک جمعیت سخت می کند.

نظریه ی شایع این است که ای کیو و آی کیو در مقابل یکدیگر قرار نمی گیرند، بلکه جنبه های مکمل یک فرد را تشکیل می دهند که معمولا همپوشانی دارند و با یکدیگر کار می کنند.

تعادل  EQ/IQ

به جای مقابل هم قرار دادن ای کیو و آی کیو در یک دوئل ناتمام شخصیتی، ارزش هردو مجموعه EQ/IQ توانایی را دریابید، برای بهبود آن ها تمام مدت تلاش کنید و از مزایایی که ترکیب قدرتمند می تواند داشته باشد لذت ببرید! البته شناخت تفاوت  EQ و  IQ نیز به شما در استفاده و تقویت این دو کمک شایانی خواهد کرد.

https://www.scienceabc.com/eyeopeners/whats-difference-between-eq-iq-emotional-intelligence-quotient.html

https://www.scienceabc.com/eyeopeners/whats-difference-between-eq-iq-emotional-intelligence-quotient.html

۳.۳/۵ - (۳ امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx