خودبینی چیست؟ چه تفاوتی با خودخواهی دارد؟

یک نظر اضافه کنید
12 دقیقه زمان مطالعه

خودبینی چیست؟ من مطمئن هستم که شما دوست دارید از دست افراد خودبین فرار کنید. کسانی که فقط در مورد خود صحبت می کنند و فکر می کنند از دیگران بهتر هستند. این مقاله همه چیز درباره این ویژگی شخصیتی و تفاوت خودبینی و خودخواهی را بیان می کند.  در مورد خصوصیات افراد متکبر و خودبین، ویژگی های روانی و نحوه کنار آمدن با آنها را بیاموزید.

استکبار یا خودبینی چیست؟

تعریف و معنی

استکبار چیست؟ شخص متکبر یا خودبین را می توان به عنوان فردی تعریف کرد که گویا از دیگران برتر ، با ارزش تر یا مهم تر است و آنها را دست کم می گیرد. در عین حال ، فرد متکبر آرزو می کند که بخاطر خصوصیات ویژه و دستاوردهای بزرگ خود مورد تحسین و احترام قرار گیرد. استکبار به معنای تمایل به تسلط و اعتماد به نفس بیش از حد بر توانایی های شخص است و همچنین کسی که فقط خود را شایسته ی موفقیت میداند دچار خودبینی است.

خودبینی عموماً به عنوان مکانیسم جبران ناامنی و اعتماد به نفس زیاد عمل می کند. این یک ویژگی شخصیتی است که در کودکی شکل میگیرد. در حالی که هر کسی می تواند در هر زمان معینی از زندگی خود بیهوده رفتار کند و دچار خودبینی شود، اما اغلب اوقات الگوی پایدار برای زندگی است. اگر این یک ویژگی شخصیتی باشد ، اصلاح آن دشوار خواهد بود ، گرچه غیرممکن نیست.

مانند تمام خصوصیات شخصیتی ،خودبینی کم و بیش به راحتی قابل دستیابی است. خودبینی یک اختلال شخصیتی است و به آن خودشیفتگی هم میگویند. خودشیفتگی یک اصطلاح روانشناختی برای خودبینی است و دو نوع خودشیفتگی ،آسیب پذیر و با شکوه وجود دارد. خودشیفتگی آسیب پذیر درموردکسی است که برای جبران ناامنی خود از خودبینی استفاده می کند.

علل خودبینی

هیچ دلیل واحدی برای خودبینی وجود ندارد.

در بعضی موارد،ممکن است فرد بخاطر تجربیات خاصی که در آن زندگی کرده است متکبر شود ، اما در بعضی اوقات دلیل یا دلیل روانی وجود ندارد که بتواند آن را توضیح دهد.

۱- عدم امنیت ، عزت نفس پایین

دلیل این امر آن است که ما همیشه خودمان را به طور ناخودآگاه با دیگران مقایسه می کنیم تا پیشرفتی را که در مورد ما برایمان مهم است اندازه گیری کنیم.

خودبینی به عنوان یک مکانیسم دفاعی عمل می کند. این راهی برای محافظت از عزت نفس و ارزش خود است. این راهی برای پنهان کردن و جبران ناامنی ، فرومایگی ، عدم اعتماد به نفس است.

خودبینی به ما کمک می کند تا دیگران را رد کنیم قبل از اینکه آنها بتوانند ما را رد کنند.

 بنابراین ، مرسوم تر است که از ترس طرد شدن، رفتار متکبرانه نسبت به غریبه ها داشته باشید.

اگر از نظر عاطفی ناامن باشیم ، نشان دادن برتر بودن خوداز دیگران یا نشان دادن خصوصیات یا دستاوردهای خود به ما کمک می کند در کوتاه مدت احساس بهتری داشته باشیم. با این حال ، این یک استراتژی بلند مدت مؤثر نیست ، به چند دلیل:

پس از تنها بودن ، احساس ناامنی خواهیم کرد.

هیچ کس دوست ندارد در کنار فردی متکبرو خودبین باشد ، بنابراین مردم قصد دارند از شما دور شوند و باعث می شوند احساس بدتر و بدتری کنید.

ممکن است آنها شما را نپذیرند وشما روابط صمیمی و یا روابطی نداشته باشیدو منجر به افسردگی شود.

۲- کارهای عالی انجام داده اید

در بسیاری از موارد ، فرد متکبرو خودبین می شود زیرا توانسته است تاحدی پیش برود و دستاوردهایی را کسب کرده باشدکه دیگران به سختی می توانند به آن دست یابند.

 انجام کار خارق العاده ای که تقریباً هیچ کس قادر به دستیابی به آن نیست ، احساس خودبینی ما را تحریک می کند ، گاهی اوقات تا حدی که دیگران را کم اهمیت می بینیم.

۳- نیاز به تأیید

خودبینی باعث می شود تا مردم نسبت به آنچه دیگران درباره آنها فکر می کنند بسیار اهمیت دهند. آنها به تأیید دیگران نیاز دارند.

تفاوت خودبینی و خودخواهی را چگونه شناسایی کنیم؟

آدم خودبین مثل چیست؟ در زیر به ویژگی های اصلی افراد متکبرو خودبین پرداخته می شود. همه این خصوصیات یا علائم همیشه در یک زمان وجود ندارند. درجات متفاوتی از خودبینی وجود دارد و شما می توانید مانند هر ویژگی شخصیتی دیگری خودبین باشید تا به یک درجه بیشتریا کمتر برسید.

۱- تمایل بیش از حد به دریافت ستایش از دیگران

مشخصه افراد خودبین این است که آنها دائماً با نشان دادن آنچه به دست آورده اند ، دوست دارند تحسین دیگران را برانگیزند. آنهااز کسانی که آنها را تحسین و ستایش می کنند بسیار خوششان می آید اما ازکسانی که بی تفاوت هستند نفرت دارند.

خودخواهی

۲- دائماً از خودش و دستاوردهای خود صحبت می کند

موضوع مورد علاقه او درباره خودش است ، چه کاری انجام داده است ، آنچه را که خریداری کرده است ، چه اتفاقی برای او افتاده است. او همچنین دوست دارد مرکز توجه باشد. آنها تمایل دارند در هر اجتماعی توجه را به خود جلب کنند و کل گفتگو حول او بچرخد.

 اگر کسی شروع به صحبت در مورد چیز دیگری کند ، بلافاصله سعی می کند در صورت لزوم با قطع کردن حرف او، توجه دیگران را به خود جلب کند.

۳- جذابیت در ابتدا

معمولا در برخورد اول با شخص متکبر و خودبین آنها جذاب به نظر می رسند. برون گرایی و کاریزمای وی ، بسیاری را مجذوب خود می کند ، اما این معمولاً طولانی نمی ماند زیرا در پشت آن عدم همدلی ، تحقیر ، خودخواهی و ناراحتی قرار دارد.

۴- برای پنهان کردن نقاط ضعفشان بیش ازحد تلاش میکنند

آنها معمولاً با صدای بلند صحبت می کنند ، سرسخت هستند ، لباس شیک می پوشند و آرایش می کنند به گونه ای که توجه را به خود جلب کنند. در این روش آنها نقاط ضعف خود را پنهان می کنند ، و رفتارهایی را اجرا می کنند که قدرت آنها را نشان می دهد.

۵- در ایجاد روابط مشکل دارند

غرور وخودبینی دیگران را از هم جدا می کند. نه تنها به این دلیل که هیچ کس دوست ندارد در کنار کسی باشد که فکر می کند از دیگران با ارزش تر است ، بلکه به این دلیل است که این افراد اغلب فکر می کنند به کسی احتیاج ندارند. آنها خودشان کافی هستند. اگرچه حقیقت این است که انزوا ، در طولانی مدت ، ما را بسیار مضطرب می کند. خودبینی منعکس کننده کیفیت فردی است که بعضی اوقات میل به غلبه بر دیگران را در بر می گیرد.

۶- آنها اشتباهات خود را تشخیص نمی دهند و به خوبی انتقاد نمی کنند.

برای افراد خودبین همه کارهایی که انجام می دهند خوب است. آنها فکر می کنند هرگز اشتباه نمی کنند ، و همیشه توجیهی برای اشتباهات خود می یابند مثلا “من اطلاعات را به موقع دریافت نکردم” ، “این به طور واضح توضیح داده نشده بود”.

اگر از آنها انتقاد کنند ، آنها به طور دفاعی عمل می کنند و حتی به آنچه گفته می شود گوش نمی دهند.

۷- طلب بخشش برای آنها دشوار است

به گفته افراد خودبین ، آنها کار اشتباهی انجام نمی دهند ، نه طلب بخشش می کنند و نه عذرخواهی می کنند. برای آنها مشکل از شخص دیگر است.

افراد خودبین فقط با کسانی صحبت می کنند که فکر می کنند شایسته توجه آنها هستند.

بررسی تفاوت خودبینی و خودخواهی

خودخواهی چیست؟

تفاوت خودبینی و خودخواهی این است که بیش از حد یا به طور انحصاری نگران شخص یا نفع شخصی خود ، لذت یا رفاه شخصی خود باشید ، بدون در نظر گرفتن دیگران.

خودخواهی برعکس نوع دوستی است. و همچنین متضاد خود محور بوده است.

خودخواهی گرایش به اولویت بندی خواسته ها و نیازهای شخصی خود بالاتر از نیازها و خواسته های افراد دیگر است.

خودخواهی چیست؟

همه ما با انگیزه ای متولد شده ایم تا زنده و سالم بمانیم و خودخواهی ممکن است جلوه ای نادرست از این امر باشد. درجه خاصی از خودخواهی طبیعی است. به عنوان مثال ، بسیاری از مردم تصمیم می گیرند قبل از تهیه غذا به دیگران نیازهای غذایی خود را برآورده سازند. اما خودخواهی نیز می تواند یک ویژگی شخصیتی آسیب شناختی باشد. افراد خودخواه ممکن است نیازهای کوچک خود را بالاتر از نیازهای مهم دیگران قرار دهند. به عنوان مثال ، فردی وقتی از مادر خود پول می گیرد برای خرید یک کتاب طنز ، خودخواهی نشان می دهد.

برخی از مشکلات بهداشت روان می توانند در رشد خودخواهی نقش داشته باشند. بسیاری از اختلالات شخصیتی ، به ویژه اختلال شخصیت ضد اجتماعی و اختلال شخصیت خودشیفتگی ، باعث می شود افراد چنان در خواسته های خود غرق شوند که یا متوجه آن نشوند یا به نیازهای دیگران اهمیت ندهند. بسیاری از بیماری های روانی می توانند باعث درگیری شدید با خود شوند که می تواند به خودخواهی کمک کند. به عنوان مثال ، یک فرد افسرده ممکن است چنان در احساسات رنج خود غرق شود که نتواند فرزندان خود را از هر لحاظ تأمین کند یا با شریک زندگی خود ارتباط برقرار کند.

برداشت های مختلف از تفاوت خودبینی و خودخواهی

بسیاری از مذاهب خودخواهی را نفی می کنند و بر فضایل شفقت ، همدلی و ایثارگری تأکید می کنند. جنبش صلح طلب ، که بسیاری از آداب و رسوم دینی را جلب می کند ، پاسخی اساسی به خودخواهی است و بر خشونت حتی در مواجهه با خصومت بیش از حد تأکید می کند. برخی از معلمان مذهبی با تأکید بر تقدم دیگران بر خود ، از ایثارگری شدید حمایت کرده اندو خودخواهی را نفی می کنند.

خودخواهی و خودبینی تفاوت چندانی باهم دارند وهردو به این معنی هستند که فرد خودبین یا خودخواه فقط خود را می بیند و کارهای خودش اهمییت دارند و کارهای دیگران را بی ارزش میداند و دوست دارد که همه ی توجهات برای او باشد.

فرد خودبین یا خودخواه برای کاری که برای او انجام می دهید تشکر نمی کند.

۴.۴/۵ - (۲۰ امتیاز)

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx