11 تکنیک عملی برای نه گفتن

نظرات 2
12 دقیقه زمان مطالعه

چگونه از پس نه گفتن بر بیاییم

چگونه از پس نه گفتن بر بیاییم

آیا پاسخ شما به همه چیز «بله» است؟ آیا از بله گفتن های متمادی خود رنج می برید؟ آیا نه گفتن برایتان سخت است؟ آیا درصد زیادی از روز و وقت شما بر سر اولویت داشتن های دیگران هدر می رود؟ اگر شما هم دارای چنین ویژگی هایی هستید باید به شما یک تبریک به همراه مقدار زیادی متاسفم بگوییم!

تبریک را به خاطر دلِ نازک و مهربانتان می گوییم چون دلتان نمی آید کسی را برنجانید؛ اما آن مقدار زیاد تاسف را به خاطر تلف شدن وقتتان، کمبود قدرتتان و چندین چیز دیگر می گوییم که در ادامه بیشتر به آن ها می پردازیم. اما اصلا جای نگرانی ندارد با کمی تمرین درونی می توانید «بله» هایتان را در جای مناسب به دوستانتان بگویید. با ما در این مقاله همراه باشید.

۱ – ابتدا می خواهیم چند مورد را برایتان روشن کنیم

شما همه فن حریف نیستید! هیچکس در دنیا نیست که بتواند همه کار را انجام بدهد و بتواند ریسکش را هم قبول کند. در واقع اشکالی هم ندارد. اگر شما به درخواست کسی پاسخ مثبت می دهید، در واقع یک قرارداد نانوشته را امضا می کنید که احتمالا اجازه ندهد وقتِ کافی برای انجام کارهای شخصی تان داشته باشید؛ شما می توانید با یک نه گفتن مودبانه و ساده خود را از یک مهلکه و خود درگیری بزرگ نجات دهید.

۲ – با یک نه گفتن ساده قیامت برپا نمی شود!

ضرب المثل معروف «با یه گل بهار نمی شه» را شنیده اید؟ این ضرب المثل همیشه درباره ی داستان های منفی و نهی کننده استفاده نمی شود، مثل وقتی که شما فکر می کنید ممکن است اگر پاسخ منفی بدهید فردی خودخواه تلقی می شوید؛ بله افراد خودخواه همیشه به دیگران پلسخ منفی می دهند و حتی اغلب اوقات از اطرافیانشان سرویس می گیرند. اما شما که خودخواه نیستید! بلکه به دنبال رسیدن به موفقیت و رشد فردی در زندگی تان هستید.

مهم است خودتان این نکته را بدانید، حتی اگر کسی که از شما «نه» شنیده است شما را اینگونه خطاب کند، این اجازه را دارید وقتی که کسی از شما درخواستی غیر منطقی داشت و شما آن را رد کردید و آن فرد بجای اینکه شرایط شما را درک کند با شما این برخورد را بکند؛ ارتباط خود را با آن فرد قطع کنید.

یک نگاه به راهی که آمده اید تا به این مطلب برسید بیندازید، آیا کسی که این مسیر را آمده است و به اکثر آدم ها «باشه» گفته است می تواند فرد خودخواهی باشد؟!

بیایید قبول کنیم که زندگی با رضایت همه ی آدم ها از ما، خیلی بی مزه می شود!

۳ – بیایید قبول کنیم که زندگی با رضایت همه ی آدم ها از ما، خیلی بی مزه می شود!

چون حتی اگر همه ی افراد هم از شما راضی باشند، و شما هم لبخند بر لبتان باشد چیزی از اعماق درون به شما تشر می زند که راضی نیست. چون توجه بیشتری می خواهد. چون می گوید که شما باید خطوط قرمزی داشته باشید.

چرا فکر می کنید با نه گفتن ممکن است احترام تان را در مقابل دیگران از دست دهید؟ و اگر واقعا چنین فردی در زندگی شما وجود دارد، شک نکنید که او از شما سوء استفاده می کند. چند نفر در زندگی شما هستند که واقعا برایتان مهم هستند؟ ممکن است انگشت های دستتان هم برای شمردنشان زیاد باشند. انرژیتان را صرف این ها کنید و فقط سعی کنید آن ها را خوشحال نگه دارید تا به احساس موفقیت و رشد فردی نزدیک تر شوید.

۴ – می دانیم که نه گفتن برای شما ابعاد تاریکی در بر دارد

ما می دانیم که نه گفتن ابعاد تاریکی برای شما به وجود می آورد و از آن نقاب «آره رفیق! همه چی ردیفه» ای که گذاشته اید به دور است. اما بیایید باهم جنبه ی مثبتش را ببینیم: نه گفتن الزاما چیز منفی و بدی نیست. هرگاه به چیزی نه بگویید می توانید به چیزهای دیگری «آری» بگویید. چیزهایی که حتی مزایای بیشتری برایتان دارد. این تفکر شما را آرام می کند و باعث می شود کمتر احساس عذاب وجدان کنید.

این که بررسی کنید از نه گفتن چه دستاوردهایی دارید؟

مثلا کارهای عقب افتاده تان را انجام می دهید. وقت بیشتری برای خانواده دارید. می توانید تفریح کنید، فیلم ببینید، اخبار را دنبال کنید. اصلا وقت تلف کنید! آیا چیزی با ارزش تر و مهم تر از آرامش شما وجود دارد؟ پس به این ها فکر کنید.

 ۵ این که چرا از نه گفتن عذاب وجدان می گیرید را کشف کنید

چرا می ترسید؟ فکر می کنید طرف مقابل شما را طرد می کند؟ یا مثلا خودخواه به نظر می آیید؟ وقتی بفهمید در ناخودآگاهتان درباره ی این موضوع چه می گذرد، می توانید منطقی تر مسئله را رفع و رجوع کنید. اگر با نه گفتن ترسِ از دست دادن کسی در شما وجود دارد پس بهتر است در آن رابطه کمی تجدید نظر کنید.

چگونه در دام بله گفتن نیفتیم؟

۶ – چگونه در دام بله گفتن نیفتیم؟

این خیلی مهم است که به عنوان یک طعمه از ترفندهای شکارچیتان آگاه باشید. گاهی افراد با روش های مختلفی سعی می کنند شما را گول بزنند. وقتی این ها را بدانید راحت تر حیله ها را دور می زنید و قاطعانه تر نه می گویید.

قلدر بازی:

جالب است که قلدری و بدجنسی کردن گاهی جواب می دهد و افرادی با بی ادبی کردن سعی می کنند شما را مجبور به کاری کنند. هیچ گاه به چنین افرادی توجه نکنید و با پاسخ مثبت دادن، به آن ها جایزه ندهید. بلکه با خونسردی تمام از کنارشان رد شوید و محلشان نگذارید.

عجز وناله کردن:

آن گدای توی کلاه قرمزی را یادتان است؟ «علیلم – ذلیلم – کمک کن – نمیرم!» بعضی افراد با گردن کجی، دقیقا مشابه چنین گدایی با شما وارد ماجرا می شوند و کاری می کنند تا شما خودتان با پای خودتان توی دام بیفتید! در این مواقع موضوع بحث را عوض کنید، برای نه گفتن بهتر است همدردی مختصری از روی ادب بکنید و برای مدتی از آن فرد فاصله بگیرید.

عذاب وجدان:

بعضی افراد ترکیب نمونه اول و دوم هستند. این افراد همیشه طلبکارانه به شما می گویند که هیچگاه برایش کاری نکردید و عذاب وجدانی در شما ایجاد می کنند که فقط با ثابت کردن خودتان می توانید روانی آرام داشته باشید. با آرامش کمک های گذشته تان را به او یادآوری کنید و با آرامش بگویید این بار کاری از دستتان بر نمی آید.

تعریف می شنوم پس هستم:

دوستی داشتم که می گفت تعریف شنیدن مثل یک زهر شیرین است. خودت می دانی که خوردنش مساوی با مرگت است، اما نمی توانی از طعمش بگذری. افرادی با زبانی چرب و چیلشان از شما تعریف می کنند و یادتان می آوردند در فلان کار چقدر عالی هستید. یا چقدر باهوش و خفن هستید؛ جلوی جوگیر شدن خودتان را بگیرید. نوشیدن زهر شیرین را با «شما لطف دارید» و «ارادت داریم» متوقف کنید.

۷ آرامش خود را حفظ کنید

مثل کسی باشید که می خواهد پشت تلفن چیز آرام کننده ای بگوید. حتما سعی کنید تا احساس و صدای تردید نداشته باشید؛ چرا که فرد مقابلتان به راحتی می تواند از تردید شما استفاده کند. زمانی که که شما آرام و مطمئن به نظر برسید هیچکس نمی تواند حرف روی حرفتان بزند پس نه گفتن هم برایتان راحت تر می شود.

۸زبان بدن را دست کم نگیرید

 همه ی سیاست مداران اولین چیزهایی که بلدند Body language یا همان زبان بدن است. برای درک کردن یک نفر باید سرتان بالا باشد، بازوانتان در کنار بدنتان قرار بگیرد و دستتان تاکید کننده ی حرف هایتان باشد.

وقتِ نه گفتن توی چشم های فرد مقابل نگاه کنید با چیزی بازی نکنید و نشان ندهید در مورد تصمیم تان دودل هستید. دستتان را جلوی سینه تان جمع نکنید و یا به گونه ای نباشید که انگار از تصمیم خود ناراحتید. چون در این صورت فرد سعی می کند شما را راضی کند.

۹واقعا نیازی به عذر خواهی نیست

آیا از نه گفتن حس ناخوشایندی دارید و تمام نکاتی که گفته شد کارساز نبود؟ واقعا می خواهید یک متاسفم در بین حرف هایتان بگنجانید؟ اشکالی ندارد اگر فقط یک بار بگویید متاسفم. فقط یک متاسفم ساده.

با عذرخواهی های پی در پی ضعف خود را نسبت به این مسئله نشان می دهید و فرد باز هم فکر می کند با اصرار کردن می تواند شما را راضی کند یا حتی با عذر خواهی زیاد فرد مقابل حس حق به جانبی می کند و تصور می کند با جواب منفی تان ظلم بزرگی در حقش کرده اید.

در بیان دلایلتان زیاده گویی نکنید

۱۰ – در بیان دلایلتان زیاده گویی نکنید

توضیحات مختصرتان می تواند برایتان مفیدتر باشند. تنها همین که چرا نمی خواهید این درخواست را قبول کنید کافی است. یکی دو جمله برای اثبات کردن مشغله هایتان کفایت می کند. حتی بهتر است دروغ هم نگویید و کاملا حسِ درونی تان را نشان دهید.

به این مثال ها توجه کنید

من فردا شب مهمونی مهمی دارم، نمی تونم باهات برای تعیین نمره ی چشم بیام.

فردا امتحان میان ترممه؛ هیچ جوره نمی تونم بیام به تولدت، متاسفم!

۱۱ با پیشنهاد گزینه ها از نظر ذهنی به فرد مقابل کمک کنید

اگر واقعا دوست دارید کمکی به فرد مقابل بکنید و از طرفی هم باید روی جواب منفی ای که گفته اید بمانید، راه های متفرقه را پیشنهاد دهید. این کار به هردویتان کمک می کند.

مثلا:

اگر می خوای می تونی با ماشین من بری تعیین نمره؛ من لازمش ندارم.

چرا با فلانی نمی ری؟ (شاید واقعا آن یکی دوستش را یادش نباشد)

با اینکه امروز نمی تونم بیام ولی می شه آخر هفته باهم بریم پاتوقمون و شام یا ناهار بخوریم. نظرِ مثبتت چیه؟!

دوستان عزیز سایت پرورش افکار امیدواریم از این پس بتوانید راحت تر نه بگویید تا به موفقیت و رشد فردی موردنظر خود در زندگی دست پیدا کنید. از اینکه با ما در این مقاله همراه بودید متشکریم.

به این مطلب امتیاز دهید

رشد خودت رو استارت بزن !

درخواست ثبت نام در دوره های امیر شریفی

مشترک شدن
اطلاع رسانی کن
guest
هنگامی که پاسخی داده شود به ایمیل شما پیام ارسال میگردد

2 نظرات
جدید ترین
قدیمی ترین بیشترین امتیاز
بازخورد درون خطی
دیدن تمام نظرات
دوره آموزش کارشناس جذب شوید
دوره برتری شدید
2
0
سوالی دارید؟ بپرسیدx